Welcome to Our Website

1800’lü yıllarda kullanılan ilaçlar sergileniyor

Samsun Eczacılar Odası tarafından içerisinde 1800’lü ve 1900’lü yıllarda kullanılan ilaçların bulunduğu ‘Müze Eczane’ açıldı. 14 Mayıs Eczacılık Haftası ve bilimsel eczacılığın 185. yılı dolayısıyla Samsun Eczacılar Odası’nda gerçekleştirilen etkinlikte, Müze Eczane’nin açılışı ve “İlaç ve Eczacılığın Dünü, Bugünü ve Geleceği” konulu panel düzenlendi.

Müze, Samsun’daki eczanelerin bağışladığı tarihi ilaçları sergiliyor ve Samsun Valisi Orhan Tavlı’nın katılımıyla açıldı.

Samsun Eczacılar Odası Başkanı Ferhat Karacan, müze hakkında bilgi vererek, “14 Mayıs Eczacılık Haftası sebebiyle yaptığımız organizasyonlardan bir tanesidir. Eczacılığın dünü, bugünü ve yarını dediğimiz zaman bu müze devreye gidiyor. Çünkü eczacılık olsun, diğer meslekler olsun çok hızlı şekilde değişiyor. Bizim mesleğimiz de zamanla değişmeye başladı.

Dolayısıyla geçmişte neler oldu, neler bitti gelecek nesillere aktarmak adına meslektaşlarımızın odamıza bağışladığı materyalleri birleştirerek bir müze eczane oluşturduk. Bundan sonra yıllar boyu yeni gelen nesiller de geçmişte eczacılığın nasıl yapıldığını görsünler istedik. Bilimsel eczacılığın 185. yılındayız. 185 yıldır bu topraklarda eczacılık yapılıyor. Yaklaşık 7 aylık süreçte ilaçlar toplandı ama diğer materyallerle ilgili 4-5 sene süren bir süreç var. Bir meslektaşımız eczanesi kapatıyorsa ya da devrediyorsa veya elinde bulunan malzemeler varsa onları biz odaya istedik, talep ettik. Böyle bir açılış yapma imkanı bulduk” dedi.

Açılışa katılan Samsun Valisi Orhan Tavlı, “Türk eczacılarla onur ve gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Ben Çanakkale’de görevdeyken eczacılarımız pandemide ilk başta yanımızda olan teşkilattı, sağlık ordusuydu. Sonrasında Muğla’da yangınları yaşadık. Orada da ilk arayanlar, sahada vatandaşımızın yanında olanlar eczacılarımızdı.

‘Asrın felaketi’ dediğimiz, 11 ilin etkilendiği deprem bölgesinde de yine ilk defa belki dünyaya örnek olacak konteyner eczaneyi ilk günlerde faaliyete geçiren ve halen deprem bölgesinde vatandaşlarımızın yarasını saran Türk Eczacılar Birliği’nin nezdinde Türkiye’deki tüm eczacılara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Deprem bölgesindeydim. Orada hala konteynerlerde eczacılık hizmeti veren 300’e yakın meslektaşımız var. O 21 metrekarede bu işi yaparken, içeride hareket edecek alan yokken dahi kendilerine eczacılık gününüz kutlu olsun dediğimizde yüzlerinde gülümsemeyi görmek bizim için önemlidir” şeklinde konuştu.

Program, “İlaç ve Eczacılığın Dünü, Bugünü ve Geleceği” konulu panelle sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir